Specialisten

Starter op de woningmarkt: ga voor helder financieel advies

Stel je voor. Je bent starter op de woningmarkt. Waar ga je dan voor? Ga je voor bestaande bouw? Of wil je liever alles in de hand hebben en gaan voor nieuwbouw? Beide keuzes hebben zo z’n voor- en nadelen. Waar je ook voor kiest, er zal een hoop op je af gaan komen. Zeker als het gaat om het financieren van je eerste huis.

“Nieuwbouw heeft ten opzichte van bestaande bouw het voordeel dat je minder bijkomende kosten zoals de overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Ook heb je geen taxatiekosten. Bovendien heb je met nieuwbouwprojecten te maken met een vaste vraagprijs. Dat bedrag wordt er gevraagd, en daar wordt niet tegenop geboden. Dat heb je wel met bestaande bouw. In de regio Nijmegen is de afgelopen tijd 45% van de verkochte huizen verkocht voor een prijs hoger dan de vraagprijs. Die oververhitte woningmarkt is niet van invloed op de prijs van nieuwbouwwoningen”, vertelt Janny van de Logt van Van Bruggen Adviesgroep Nijmegen. Als financieel adviseur staat zij mensen bij bij het zoeken van een passende hypotheek, afgestemd op hun woonwensen. Starters raadt zij aan om altijd hulp te zoeken bij een onafhankelijk adviseur voor het vinden van een hypotheek. “Een onafhankelijk adviseur helpt je de beste hypotheek te vinden, die past bij jouw woonwensen. Een onafhankelijk adviseur kan producten vergelijken van nagenoeg alle geldverstrekkers, en je zo de best mogelijke rente en voorwaarden bieden.”

Nieuwbouw heeft ook nadelen. Wie al in een huurwoning woont heeft enige tijd te maken met dubbele lasten. “Dat is voor veel mensen het grootste nadeel. Ik vind het belangrijk om daar samen goed naar te kijken. Als iemand bij mij komt voor hypotheekadvies kijk ik ook naar dat soort dingen. Ook het financieren van meerwerk en de verzekeringen komen uitgebreid aan bod.”

Van de Logt heeft een voorkeur voor persoonlijk contact bij het geven van financieel advies. “Het gaat toch vaak om enorme uitgaven. Het is belangrijk dat de soms ingewikkelde materie duidelijk wordt gemaakt. Daar nemen we uitgebreid de tijd voor.”

Wil je meer weten?

Vul onderstaand formulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact op.